ARTISTER 2017
Vikingur Olafsson i svartvitt

VÍKINGUR ÓLAFSSON

Piano

Isländske pianisten Víkingur Ólafsson besitter en sällsynt kombination av passionerad musikalitet, explosiv virtuositet och intellektuell nyfikenhet och har vunnit alla stora priser i sitt hemland, varav fyra Musician of the Year på Icelandic Music Awards samt The Icelandic Optimism Prize. Víkingurs säsong 2016-17 inkluderar framträdanden med Haukur Tómassons nya pianokonsert med NDR Elbphilharmonie Orchester (världspremiär) och Los Angeles Philharmonic under ledning av Esa-Pekka Salonen, samt konserter med Islands symfoniorkester (Yan Pascal Tortelier) och MDR Sinfonieorchester (Kristjan Järvi). Han kommer att göra soloframträdanden och debut på Wiener Konzerthaus och Elbphilharmonie Hamburg, tillika Leipzig och på Istanbul Music Festival. Víkingurs debutalbum med Deutsche Grammophon Piano Études av Philip Glass kom ut i slutet av januari. Sedan februari 2016 är Víkingur konstnärlig ledare för Vinterfest, samtidigt som han fortsätter i samma roll för den prisbelönta Reykjavík Midsommar Music som han själv grundade 2012.

Víkingurs hemsida
Anders Jakobsson i svartvitt

Dalasinfoniettan

Värdorkester

Dalasinfoniettan är en passionerad och mångsidig orkester vars mission är att föra fram musik till folket i Dalarna från alla tider och traditioner. Orkestern bildades 1988 och består av tjugoåtta heltidsanställda musiker. De framför mer än åttio konserter varje år med en repertoar som spänner från barock till nutida musik och jazz. Dalasinfoniettan är baserad i Falun och uppträder på varierande scener i hela Dalarna. Orkesterns flexibilitet tillåter dem att slå ihop sina krafter med andra orkestrar för framförande av storskaliga symfoniska verk likväl som att splittra upp sig i mindre kammarmusikensembler för mer intima konserter. Dalasinfoniettan bjuder regelbundet in internationellt erkända solister och gästdirigenter som Janine Jansen, Benjamin Schmid, Daniel Raiskin, Vilde Frang, Torleif Thedéen, Malena Ernman, Michael Schønwandt och Leif Ove Andsnes för att framträda med orkestern. Sedan 2006 har Dalasinfoniettan varit värd för den internationella kammarmusikfestivalen Vinterfest. Daniel Blendulf är sedan hösten 2015 chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Dalasinfoniettan.

Dalasinfoniettans hemsida
Dalia Stasevska

Dalia Stasevska

Dirigent

Dalia Stasevska är just nu en av de mest spännande unga dirigenterna på det europeiska podiet och hon har hyllats för sin kraft och vision, liksom hennes intensiva men samtidigt nyanserade approach till såväl symfoniska som operarepertoaren. Efter framgångsrika debuter under säsongen 2015-16 med Oslo Filharmoniska Orkester, Trondheim Symfoniorkester och Helsingfors filharmoni, för att nämna några, stundar framträdanden med Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker under 2016-17. Dalia är finskfödd, med ukrainsk härkomst, och är utbildad vid Kungl. Musikaliska Akademien för Jorma Panula och vid Sibelius-Akademin för Leif Segerstam.

Dalias hemsida
Pers Anna Larsson

Pers Anna Larsson

Alt

Pers Anna Larsson, alt och mezzosopran, är en svensk nationalskatt som är internationellt känd för sin rika, mångsidiga röst och sitt kolossala tolkningsdjup. Hon framträder regelbundet med en rad av världens mest framstående orkestrar, bland annat filharmoniska orkestrarna i Berlin, New York, Wien och London, likväl som hon sjungit i många av världens finaste operahus i roller som spänner från Wagners Kundry till Brittens Lucretia. Anna är en synnerligen framstående tolkare av Mahler där hon sjunger nästan hela konsertrepertoaren för alt/mezzosopran och orkester, under ledning av dirigenter såsom Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Simon Rattle, Antonio Pappano och Gustavo Dudamel. År 2010 utsågs Anna till hovsångerska av kung Carl XVI Gustaf och 2011 öppnade hon sitt eget konserthus – Vattnäs Konsertlada – i byn Vattnäs utanför Mora i Dalarna.

Annas hemsida
Mahan Esfahani, foto: Marco Borggreve

Mahan Esfahani

Cembalo

Iransk-amerikanske Mahan Esfahani är känd för sin “sofistikerade virtuositet, sin stilistiska säkerhet och starkt personliga profil” (Grammophone) och har under de senaste åren lyckats etablera cembalo som mainstream inom klassisk musik. Efter sin Wigmore Hall-debut år 2009 har Mahan uppträtt i många av de mest välrenommerade konserthusen i Europa, Asien och Nordamerika, och har framträtt både som solist och dirigent för ensembler som The English Concert och Academy of Ancient Music. Mahan har en repertoar som spänner över fyra sekel och hans kritikerrosade inspelningar för Deutsche Grammophon och Hyperion Records inkluderar verk av Gorecki och Reich samt Scarlatti och Bach.

Mahans hemsida
Yura Lee

Yura Lee

Violin & viola

Yura Lee är en mångfacetterad artist – såväl solist som kammarmusiker – och är en av få som är lika virtuos på både violin och viola. Hon är mottagare av flertalet internationella utmärkelser och har framträtt som solist med många stora orkestrar, bland annat New York Philharmonic, Chicago Symphony, Los Angeles Philharmonic, NDR Symphonieorchester, Hong Kong Philharmonic, och Tokyo Philharmonic och har arbetat med dirigenter som Christophe Eschenbach , Lorin Maazel och Leonard Slatkin. Yura gjorde sin orkesterdebut vid sju års ålder i sin hemstad Seoul, Sydkorea, innan hon fortsatte sina musikaliska studier i New York med Hyo Kang samt Dorothy DeLay vid Juilliard School.

Yuras hemsida
Sayaka Shoji

Sayaka Shoji

Violin

Sayaka Shoji vann vid 16 års ålder, som första japanska och yngsta artisten någonsin, första pris vid 1999 års Paganini Competition och har efter det uppträtt med världens främsta orkestrar och framstående dirigenter såsom Vladimir Ashkenazy, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Lorin Maazel och Zubin Mehta. På agendan för hennes säsong 2016-17 står bland annat framträdanden med Orchestre Philharmonique de Radio France (Osmo Vänskä), Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra (Kazushi Ono) och Seoul Philharmonic Orchestra (Shiyeon Sung), samt turnéer i Japan med Mariinskij Orchestra (Valery Gergiev) och NDR Elbphilharmonie orchester (Krzysztof Urbański). Sayaka är prisad för sin “rika, livliga klang” och “den poetiska delikatessen i hennes frasering” (Gramophone) och har spelat in flera skivor för Deutsche Grammophon.

Sayakas hemsida
Hugo Ticciati

Hugo Ticciati

Violin

Violinisten Hugo Ticciati är lika känd för sitt “extraordinärt levande spel” (The Strad) som hans unika förhållningssätt till musik innehållandes aspekter av litteratur, filosofi, andlighet och meditation. Hugos sista framträdanden den gångna säsongen innehöll världspremiärer av konserter av Tobias Broström, Sergey N Evtushenko och Albert Schnelzer samt konserter av Bach, Mozart, Prokofiev, Schnittke, Hartmann, Shchedrin, Piazzolla, Auerbach, Glass, Lutosławski och Takemitsu på scener såsom Carnegie Hall, Mariinskijteatern Concert Hall, Chicago Symphony Hall och King’s Place. Brittisk-födde Ticciati har sin hemvist i Sverige där hans musikaliska vision tydlig framgår i hans mycket noggrant planerade festival O/MODƏRNT som hålls årligen i Ulriksdals slottsteater.

Hugos hemsida
Jennifer Stumm

Jennifer Stumm

Viola

Jennifer Stumm är en virtuos violast och en ledande förkämpe för sitt instrument internationellt, och vars framträdanden på bland annat Kennedy Center, Weill Hall i Carnegie Hall, Concertgebouw i Amsterdam och BBC Proms har hyllats rejält. Hon är en BBC New Generation Artist och är en grundmedlem i Aronowitz Ensemble. Stumm uppträder regelbundet på många av världens största festivaler såsom Marlboro, Aldeburgh och Spoleto. Hon är född i Atlanta och innehar för närvarande International Chair of Viola Studies vid Royal College of Music i London. Hennes huvudlärare var Karen Tuttle och Nobuko Imai och hon har betyg från Curtis Institute of Music och The Juilliard School och har också studerat astronomi och politik vid University of Pennsylvania.

Jennifers Wikipedia
Jakob Koranyi

Jakob Koranyi

Cello

Svenske cellisten Jakob Koranyi är en av Europas mest intressanta unga solister och beskrivs som “en kraft att räkna med” av The Strad Magazine. Med sin passion för innovativa programsättningar inrymmer Jakobs säsong 2016-17 världspremiären av Battle Abbey (ett unikt dansprojekt med långvariga samarbetspartnern Heather Ware), och soloframträdanden med Helsinki Philharmonic Orchestra i Henri Dutilleuxs Tout un Monde Lontain, Orquesta Filmharmonica de Bogata i Beethovens Triple Concerto, två Wigmore Hall-konserter samt Albert Schneizers Cello Concerto Crazy Diamonds med Kungliga Filharmoniska Orkestern. Utöver att han mottagit flertalet internationella priser och utmärkelser blev Jakob år 2006 tilldelad det prestigefyllda Svenska Solistpriset.

Jakobs hemsida
Saeunn Thorsteinsdottir

Sæunn Þorsteinsdóttir

Cello

Den “fascinerande” (NY Times) isländska cellisten Sæunn Þorsteinsdóttir har framträtt som solist med Los Angeles Philharmonic, Torontos och Islands symfoniorkestrar för att nämna några och hennes solo- och kammarmusikframträdanden har tagit henne över hela USA, Europa och Asien. Efter hennes debutinspelning av Brittens Suites for Solo Cello via Centaur Records har hon framträtt på scener såsom Carnegie Hall, Suntory Hall och Disney Hall. En höjdpunkter under säsongen 2016-17 är premiären av en ny konsert skriven för Sæunn av Páll Ragnar Pålsson, som är sambeställd av NDR Elbphilharmonie Orchester och Los Angeles filharmoni. Sæunn samarbetade nära med Daniel Bjarnason i hans prisbelönta komposition Bow till String och hon fortsätter att expandera cellorepertoaren genom att beställa nya verk.

Sæunns hemsida
Jonas Viklund

Jonas Viklund

Klarinett

Jonas Viklund är sedan 2014 soloklarinettist i Dalasinfoniettan. Efter magisterexamen vid Kungliga Musikhögskolan blev Jonas, som en av få klarinettister någonsin, antagen till solistdiplomprogrammet. Han tog examen 2002 och debuterade samma år som solist i Jean Francaix Klarinettkonsert med Radiosymfonikerna. Mellan 2008 och 2014 hade Jonas positionen som försteklarinettist i Wermlands Operas orkester och han har turnerat i Nord- och Sydamerika, Europa och Asien som medlem i the Verbier Festival Orchestra och the Jeunesses Musicales World Orchestra. Under sin yrkeskarriär har Jonas fortsatt att utvecklas genom studier för professor Yehuda Gilad vid Colburn School of Music & University of Southern California.

Dalasinfoniettans hemsida
Vicky Chow

Vicky Chow

Piano

Broolyn-baserade kanadensiska pianisten Vicky Chow har beskrivits som “lysande” (New York Times) och “en av de nya stjärnorna inom ny musik” (Los Angeles Times). Hon är en stor förkämpe för samtida musik och är pianist i Bang on a Can All-Stars, Grand Band och New Music Detroit och har samarbetat med ensembler såsom Internationella Contemporary Ensemble. Vicky har släppt en rad kritikerrosade musikinspelningar med musik av kompositörer såsom John Cage, Steve Reich och Tristan Perich. Vicky gjorde sin orkesterdebut vid 10 års ålder med Vancouver Symphony Orchestra och är utbildad vid Juilliard School och Manhattan School of Music.

Vickys hemsida
Marianna Shirinyan

Marianna Shirinyan

Piano

Att vinna fem priser vid 2006 ARD International Music Competition i München kickstartade den armeniska pianisten Marianna Shirinyans internationella karriär som solist och kammarmusiker. Marianna har uppträtt med flertalet orkestrar däribland Danmarks radios symfoniorkester, Potsdamer Kammerakademie samt Oslos, Wuhans, Helsingfors och Köpenhamns filharmoniska orkestrar och med dirigenter som Hans Graf, Lawrence Foster, Zoltan Kocsis och Antonello Manacorda. Hon är en dynamisk och eftertraktad kammarmusiker och solist och medverkar frekvent på festivaler som Schwetzinger Festspiele och Risør International Chamber Music Festival. Sedan hon bosatte sig i Danmark har Marianna Shirinyan blivit tilldelad flera utmärkelser för sina bidrag till kulturlivet i landet.

Mariannas hemsida
Duo Friberg i svartvitt

Duo FriBerg

Slagverk & Saxofon

Duo FriBerg är idag en av de mest innovativa unga ensembler på den nordiska scenen. Duon grundades 2003 av två framstående instrumentalister, Joakim Berg och Per Friman, och de har sedan dess utforskat verk för den något okonventionella kombon slagverk och saxofon genom fantasifulla programsättningar och dynamiska framträdanden. Duo FriBergs musik är både lättsam och fräsch och genomsyras av såväl det kända som det okända; det audiella och visuella. Duon har framträtt mycket i Sverige och har uruppfört verk skrivna för dem av tonsättare som Andrea Lindberg Tarrodi och Tobias Broström och som också har spelats in för skivbolaget Naxos.

Duo FriBergs hemsida
Caroline Rendahl

Caroline Rendahl

Skådespelerska

Svenska skådespelerskan Caroline Rendahl har en varierad och framgångsrik karriär på scenen i film, TV och radio. Utöver sina många roller på Dalateatern i pjäser för alla åldrar, som spänner från Sam Shepards A Lie of the Mind till Kersti Björkmans Hitom Ditom Bortom, har Caroline arbetat för regionteatern i Blekinge/Kronoberg, där hennes roller har inkluderat Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm och Hedvig i Ibsens Vildanden. Caroline har medverkat i TV-produktioner, inklusive serien Nya tider, samt lånat ut sin röst till karaktärer i animerade serier och gjort radioläsningar av flera romaner. Caroline studerade skådespeleri vid Teaterhögskolan i Malmö.

Carolines hemsida
Three for Tango

Three

for Tango

År 2012 släppte Three for Tango sin debutskiva innehållandes nya spännande arrangemang av klassiska verk, folkmusik och tango. Detta år för de den brinnande intensiteten i tango nuevo till hjärtat av ett vintrigt Dalarna. Trion har uppträtt på flera platser i länet och den dynamiska ensembeln utgörs av tre Orsa-födda musiker: violinisten Anders Jakobsson, till vardags konsertmästare i Dalasinfoniettan och tidigare konsertmästare i Gävle symfoniorkester och medlem av Uppsala Kammarsolister. Bassisten Jan-Anders Ernlund är stämledare för bassektionen i Dalasinfoniettan och basist i Benny Anderssons Orkester, med tidigare anställning hos både Göteborgs och Gävles symfoniorkestrar. Accordionist Åsa Sundstedt, vars repertoar sträcker sig från barock till nutida musik och täcker alla stilar, har arbetat mycket med teater- och operaföretag i hela Sverige. Hon är arrangör för Three for Tango, samt arbetar som kantor för den lokala församlingen i Orsa.

hemsida
David Lundblad

David Lundblad

Dirigent

Svenske dirigenten David Lundblad har arbetat med flertalet ledande ensembler såsom Norrköpings symfoniorkester, Göteborgsoperans orkester, Göteborgsoperans kör, Zagreb Philharmonic Orchestra, Göteborg Wind Orchestra, Finska radions kammarkör och Dalasinfoniettan för att nämna några. Han har också gjort en rad tv-, radio- och skivinspelningar. David debuterade vid 17 års ålder och studerade dirigering vid Sibelius-Akademin i Helsingfors där han diplomerades 1999. Han har även en examen i kyrkomusik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1997. David dirigerar kontinuerligt ensembler såsom Dalasinfoniettan, Falu kammarkör, Borlänge kammarkör och Dalasinfoniettans kör.

Davids hemsida
Presentatör Jane af Sandeberg i svartvitt

Jane af Sandeberg

Presentatör

Jane af Sandeberg är frilansjournalist som skriver med fokus på människorna och känslan i musiken. Det handlar om musikerna, instrumenten, sångarna, dansarna, kompositörerna och dirigenterna. Det började med ett reportage om ett ungt indierockband och har fortsatt rakt in i konstmusiken. Från side effects till Wagner. Allt utifrån en stor egen kärlek till musik och med en drivkraft att göra läsaren mer nyfiken. Hon skriver även om näringsliv, skola, samhällsfrågor, friluftsliv och kultur i vid bemärkelse. Hon kommer från Stockholm men bor sedan två år i Vattnäs, utanför Mora.

Janes hemsida
Lemon Trip från Musikkonservatoriet Falun ger konserten Swingjugend

Lemon

Trip

Swing- och jazzgruppen LEMON TRIP består av Sebastian Norén, gitarr, Kalle Brissman, kontrabas, Natasja Dluzewska, sång och fiol och Tilde Schweitzer, trombon. Musikerna går alla fyra på Musikkonservatoriets jazzlinje i Falun. Linjen expanderar ständigt, både kvalitetsmässigt och antalsmässigt. Jazzlinjen har aldrig haft fler elever än detta år, vilket tyder på att jazzintresset hos dagens ungdomar bara ökar. Musikkonservatoriet Falun erbjuder ett gymnasium med en estetisk spetsutbildning med riksintag. Endast ett fåtal skolor i Sverige har liknande utbildning, och kraven som ställs för att få driva en estetisk spetsutbildning är stora. Kombinationen klassiskt, jazz och folkmusik på hög nivå, under samma tak dessutom, finns annars bara vid några av landets musikhögskolor.

Musikkonservatoriet
Dalainfoniettan i Boda Kyrka i svartvitt

Dalasinfoniettans

kör

Dalasinfoniettans kör är en blandad kör med drygt 40 medlemmar från hela Dalarna. Kören bildades 1994 i samband med en uppsättning av Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, i ett samarbete mellan Musik i Dalarna och Operahögskolan i Stockholm. Tillsammans med Dalasinfoniettan har kören genom åren framfört flera av de större symfoniska körverken, mässor och kantater, men också medverkat i andra konsertsammanhang, bl a som kör till rockgruppen Procul Harum. Sedan 2011 är David Lundblad kormästare för Dalasinfoniettans kör. David är utbildad dirigent vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han har arbetat som kormästare vid Göteborgsoperan samt Kungliga Operan i Stockholm. Då han inte leder Dalasinfoniettans kör doktorerar han vid Sibelius-Akademin i ämnet ”Svensk körklang”.

Körens facebook