FORBIDDEN MUSIC - PROGRAM

BILJETTERNA SLÄPPS 26 OKTOBER 10.00

Köp biljetter

TORSDAG 16 FEBRUARI

INVIGNING – TABULA RASA

TORSDAG 19.00 SOLLERÖ KYRKA

Kollage av Arvo Pärt och Dmitri Shostakovich Vinterfest 2017

Är musik en ren konstform, ett oskrivet blad på vilket vi lyssnare kan projicera våra egna känslor och önskningar? Eller är det ett medium för politiska budskap, ett subtilt uttrycksmedel för farliga idéer? Genom tidsåldrarna har despoter och envåldshärskare alltid valt det senare och därför svarat med hänsynslös censur, något som alla tre kompositörer som framförs under denna invigningskonsert upplevt. Från Mozart till Arvo Pärt, programmet bjuder på en perfekt blandning av musik, politik och makt.

W A Mozart Ouvertyr till Figaros bröllop
K Saariaho Lichtbogen
D Sjostakovitj Kammarsymfoni Op. 110
PAUS
W A Mozart Ouvertyr till Don Giovanni
A Pärt Tabula Rasa

Med Hugo Ticciati, violin, Yura Lee, violin, Sayaka Shoji, violin, Jennifer Stumm, viola, Sæunn Þorsteinsdóttir, cello, Vicky Chow, piano, Víkingur Ólafsson, piano, Dalasinfoniettan och Dalia Stasevska, dirigent.

Presentatör: Víkingur Ólafsson

Köp biljetter

Entré: 370 kr för vuxna
150 kr barn/ungdom
Längd: 2 tim inkl. paus

FREDAG 17 FEBRUARI

FANNY ELLER FELIX

FREDAG 12.00 ORSA MISSIONSKYRKA

En tvådelad bild med Fanny och Felix Mendelssohn

Kvinnor har genom större delen av musikhistorien varit marginaliserade på i stort sett samma sätt som inom alla andra områden i det offentliga rummet. Mendelssohnsyskonen får stå som exempel – att födas med musikalisk talang innebar två vitt skilda ting för en person som hette Felix än för någon som hette Fanny. Denna konsert firar tre kvinnliga musikaliska genier som alla fick kämpa för sin rätt att göra musik – om inte under eget namn så under någon annans.

C Schumann Tre romanser för piano och violin
F Mendelssohn Songs (Die Nonne, Italien, Verlust, Sehnsucht, Heimweh)
R Clarke Violasonat

Med Pers Anna Larsson, alt, Sayaka Shoji, violin, Jennifer Stumm, viola, Marianna Shirinyan, piano

Presentatör: Jane af Sandeberg

Köp biljetter

Entré: 290 kr vuxna
150 kr barn/ungdom
Längd: 1 tim, ingen paus.

FÖRBJUDEN KÄRLEK

FREDAG 18.00 BILKOMPANIET, MORA

Ett kollage av musikerna under konserten och massor av blommor

Få ämnen har visat sig vara så fruktbart för konstnärer av alla de slag som den bitterljuva fröjden i förbjuden kärlek. De tre verken i denna konsert tros alla innehålla dolda budskap om förbjuden längtan, hemliga begär och ouppfyllda drömmar, av vilka några än idag analyseras av musikvetare.

A Berg Lyrisk svit
M Ravel La Valse
PAUS
L Janáček Stråkkvartett nr. 2 ”Intima brev”

Med Yura Lee, violin & viola, Hugo Ticciati, violin, Sayaka Shoji, violin, Jennifer Stumm, viola, Jakob Koranyi, cello, Sæunn Þorsteinsdóttir, cello, Víkingur Ólafsson, piano och Marianna Shirinyan, piano

Presentatör: Jane af Sandeberg

Köp biljetter

Entré: 290 kr vuxna
150 kr barn/ungdom
Längd: 1,5 tim inkl. paus

VÍKINGUR & FRIENDS

FREDAG 21.00 MORAPARKEN

Publiken äter och njuter under Víkigur & Friends

En informell kvällskonsert utan fast program. En chans att lära känna årets artister och musiken de älskar. Spontana musikaliska uttryck i en avslappnad atmosfär!

Med Víkingur Ólafsson och årets artister

Köp biljetter

Pris: 440 kr för alla, biljetten inkluderar en tallrik läckerheter med lufttorkad skinka, rostbiff, rökt ankbröst, tysk potatissallad, örtcreme, lagrad ost och kuvertbröd med smör.
Längd: ca 2 tim inkl paus

LÖRDAG 18 FEBRUARI

SJÖRÖVAR-MALIN
& JAKTEN PÅ MUSIKSKATTEN

LÖRDAG 11.00 MORAPARKEN

Sjörövar-Malin blickar ut över horisonten

Vem är jag och vem vill jag vara? Lär känna Malin som slår sig fri och ger sig ut på äventyr och skattjakt – jakten efter sig själv, glädjen och musiken. Till sin hjälp har hon alla musikerna i Dalasinfoniettan!

Med Dalasinfoniettan, David Lundblad, dirigent och Dalateaterns Caroline
Rendahl som Malin. Manus och regi Maria Blom.

Köp biljetter

Entré: 50 kr för alla, lämplig från 4 år
Längd: 50 minuter

En klassisk rätt med grädde och bärPannkaksbonanza!

Efter avslutad konsert kan du avnjuta pannkakor på Moraparken!

0-2 år gratis
3-5 år 45 kr
6-12 år 65 kr
13 år och äldre 115 kr (pannkakor finns, men också annan rätt)

TRIPTYK
STAFETTKONSERT x 3

LÖRDAG 12.00–14.30 ÄLVDALEN

Ett bildkollage

SWINGJUGEND – ÄLVDALENS BIO
Jazzgrupp från Musikkonservatoriet i Falun under ledning av Lars Ekström

”Swingjugend” var namnet på grupper bestående av swing- och jazzälskande tonåringar i Tyskland under 1930-talet, som motsatte sig den allt mer förtryckande nationalsocialistiska ideologin samt att de öppet hånade Hitlerjugend. Istället hängav de sig till brittisk och amerikansk livsstil genom att spela musik som fördömts av nazistiska myndigheter – musik som ofta framfördes av afroamerikaner och judiska musiker.


DUO FRIBERG – ÄLVDALENS BIBLIOTEK
Joakim Berg, slagverk och Per Friman, saxofon

Här presenterar nyskapande Duo FriBerg sin egen tolkning av temat förbjuden musik. Programmet är en eklektisk blandning av gammalt och nytt, vilket ger en fin introduktion till Duo FriBergs speciella förhållande till musik. Deras kombination av originalitet och virtuositet får både välkända verk och nutida kompositioner att låta underbart innovativa. Från Piazzollas dåtida Buenos Aires till Tarrodis samtida Sverige.


DALASINFONIETTANS KÖR – SALEMKAPELLET
Under ledning av Lotta Gullberg, solister Ulla Milstam och Lisbeth Svensson

Dalasinfoniettans kör under ledning av Lotta Gullberg presenterar ett program med spirituals och religiösa sånger som härstammar ur den muntliga traditionen hos afrikanska slavar i Amerika. Lotta Gullberg är utbildad klassisk sångpedagog och arbetar som lärare i körsång vid Adolf Fredriks Musikklasser och Södra Latins gymnasium i Stockholm. Dirigent David Lundblad är sedan 2011 kormästare för Dalasinfoniettans kör.

Köp biljetter (start: Salemkapellet)
Köp biljetter (start: Älvdalens bio)
Köp biljetter (start: Älvdalens bibliotek)

TRE KONSERTER FÖR 290 KR
Entré: 290 kr vuxna, 150 kr barn/ungdom. I entrépriset ingår alla tre konserterna och lättare förtäring. Se biljett för startkonsert. En guide följer med mellan konserterna. Längd: 2,5 tim inkl promenad och förtäring.

FÖRBJUDEN TANGO

LÖRDAG 16.00 VATTNÄS KONSERTLADA

Två tangodansare

En berättande konsert där Åsa Sundstedt tar er med genom tangons historia – från de fattiga immigrantkvarteren och bordellerna i Buenos Aires, via Ástor Piazzollas jazz- och konstmusikinfluerade tango nuevo – med sin mer avancerade harmoni, dissonans och kompositionsform – till de etablerade orkestrarna och de europeiska finrummen. Möt Three for Tango bestående av Åsa Sundstedt, accordeonist och kantor i Orsa församling, Anders Jakobsson och Jan-Anders Ernlund ur Dalasinfoniettan.

Med Three for Tango: Åsa Sundstedt, föreläsare och accordeon, Anders Jakobsson, violin och Jan-Anders Ernlund, kontrabas

Köp biljetter

Entré: 150 kr vuxna
50 kr barn/ungdom
Längd: ca 1 tim, ingen paus

POETEN OCH TSAREN

LÖRDAG 18.30 ORSA KYRKA

Marina Tsvetajeva

Vi fortsätter att utforska artistens paradoxala roll under ett totalitärt styre i denna konsert som tagit sin titel från en dikt av den älskade ryska poeten Marina Tsvetajeva, med musik av Dmitrij Sjostakovitj. Sångcykelns djupa och rika betraktelser följs av ett slående originellt verk av György Ligeti, en kompositör som överlevde både det nazistiska och det sovjetiska förtrycket. Sist ut i programmet är Sjostakovitjs eminenta pianokvintett, ett verk som gav kompositören Stalinpriset.

D Sjostakovitj Sex verser av Marina Tsvetajeva för alt och piano Op. 143
G Ligeti Cellosonat
G Ligeti Hungarian Rock
G Ligeti Continuum
G Ligeti Passacaglia Ungherese
PAUS
D Sjostakovitj Pianokvintett Op. 57

Med Pers Anna Larsson, alt, Sayaka Shoji, violin, Hugo Ticciati, violin, Jennifer Stumm, viola, Jakob Koranyi, cello, Sæunn Þorsteinsdóttir, cello, Mahan Esfahani, cembalo, Víkingur Ólafsson, piano.

Presentatör: Jane af Sandeberg

Köp biljetter

Parkett (priszon A):
Entré: 290 kr vuxna
150 kr barn/ungdom

 

Onumrerade lyssnarplatser (priszon B):
Obs! Platserna är onumrerade med helt till delvis skymd sikt.
Entré: 180 kr vuxna
150 kr barn/ungdom

 

Längd: 2 tim inkl. paus

DIABOLUS IN MUSICA

LÖRDAG 22.00 LILLA HELFVETET BAR MORA

Víkingur Ólafsson som Djävulen

Diabolus in Musica, eller Djävulen i musik, var namnet som gavs till tritonus, ett musikaliskt intervall som inom den västerländska musiktraditionen anses vara diaboliskt dissonant. Även om den konsekvent har undvikits i kyrkliga verk från medeltiden och framåt så har dess uttrycksfulla kraft visat sig oemotståndlig för en mängd musiker. Konserten inleds med Sebes, den sista satsen ur Béla Bartóks trio Kontraster. Den förbjudna tritonus har en framträdande roll i denna snabba dans, inspirerad av rumänska och ungerska folkmelodier. Franz Liszts pianosonat är inget mindre än en guidad tur av Dantes Inferno, medan The Black Mass sonaten vittnar om Skrjabins mörka genialitet. Slutligen, Daniel Bjarnasons Bow to String är en demonisk bedrift för cello och backingtracks, skriven för Sæunn Þorsteinsdóttir.

B Bartók Kontraster (III. Sebes)
A Skrjabin Vers la Flamme Op. 72
F Liszt Sonata Après une Lecture de Dante
D Bjarnason Bow to String (I. Sorrow Conquers Happiness)

Med Hugo Ticciati, violin, Jonas Viklund, klarinett, Sæunn Þorsteinsdóttir, cello, Víkingur Ólafsson, piano och Marianna Shirinyan, piano.

Presentatör: Jane af Sandeberg

Köp biljetter

Entré: 150 kr, åldersgräns 20 år. Endast ståplatser, Längd: 1 tim, ingen paus. Baren öppnar 21.00 och servering pågår innan, under och efter konserten. Ett tillfälle att mingla med artisterna under Vinterfest!

SÖNDAG 19 FEBRUARI

FRANKFURT FLUGHAFEN

SÖNDAG 11.00 FRYKSÅS HOTELL

Utsikt över Orsasjön från Fryksås

Omfamna den spännande atmosfären innan en flygresa i en konsert inspirerad av stämningen på Frankfurts flygplats – en plats där influenser från hela världen möts i det organiserade kaos som kännetecknar vår moderna tid. Två lysande musiker, violinisten och violasten Yura Lee och cellisten Jakob Koranyi, sammanför sina extraordinära talanger för att utforma ett program som både kommer att överraska och glädja.

Programmet kommer att utannonseras av musikerna direkt från scenen. Musik av bland andra Bach och Ravel.

Med Yura Lee, violin och Jakob Koranyi, cello

Köp biljetter

Entré: 220 kr vuxna
150 kr barn/ungdom.
Biljetten inkluderar kaffe och smörgås. Endast förköp.
Längd: 1 timme utan paus

VÅROFFER

SÖNDAG 13.00 BONÄS BYGDEGÅRD, MORA

Norrsken över Dalaskogen

Konserten, vars sin titel är tagen ur slutet av Igor Stravinskys berömt explosiva balett, inleder med en sonat för viola och cembalo av Johann Sebastian Bach – som också hade en revolutionär sida. I Jardin Secret II smälter Kaija Saariaho enkelt samman akustiska och elektroniska ljud i en fascinerande helhet. Steve Reichs Piano Phase är en minimalistiska klassiker som fortfarande har kvar sin kraft att chocka.

J S Bach Sonata nr.3 i g-moll BWV 1029
S Reich Piano Phase
K Saariaho Jardin Secret II
PAUS
I Stravinskij Våroffer (i version för solopiano)

Med Mahan Esfahani, cembalo, Vicky Chow, piano och Jennifer Stumm, viola.

Presentatör: Víkingur Ólafsson

Köp biljetter

Entré: 290 kr vuxna
150 kr barn/ungdom
Längd: 1 tim och 45 min inkl paus

GRAND FINALE

SÖNDAG 17.00 ÄLVDALENS KYRKA

Brinnande noter på ett gammalt trasigt piano

Vinterfests finalkonsert 2017 är en hyllning till storslagen musik som överskrider politisk ideologi och som överlever alla grymma nycker. Mendelsohns ouvertyr ur En Midsommarnattsdröm har en verkligt fantastisk atmosfär, medan hans violinkonsert inrymmer genialisk lyrik och är ansedd som en av de främsta violinkonserterna genom tiderna. I en pianotranskription av Wagners Liebestod genljuder en av de mest aktningsvärda berättelserna om förbjuden kärlek någonsin – Tristan och Isolde. Avslutningsvis är Wesendonck-Lieder ett sublimt konstverk, inspirerad av den landsflyktige kompositörens egen förbjudna kärlek – Mathilde Wesendonck.

F Mendelssohn Ouvertyr ur En Midsommarnattsdröm Op. 21
F Mendelssohn Violinkonsert i e-moll Op.64
PAUS
R Wagner/F Liszt Liebestod ur Tristan och Isolde
R Wagner Wesendonck-Lieder

Med Pers Anna Larsson, alt, Sayaka Shoji, violin, Víkingur Ólafsson, piano, Dalasinfoniettan och Dalia Stasevska, dirigent.

Presentatör: Karin Holdar

Köp biljetter

Entré: 320 kr vuxna
150 kr barn/ungdom
Längd: 1,5 tim inkl paus