OM VINTERFEST

``AT LAST A CLASSICAL MUSIC FESTIVAL THAT ROCKS``
– The Times

vfabout
Anders Jakobsson, Staffan Eriksson och Elisabeth Lagergren ur Dalasinfoniettan
Kammarmusik i Orsa Kyrka
Piano och stjärnhimmel

Vinterfest är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen. Vårt mål är att skapa en musikfest med nationella och internationella musiker av högsta kvalitet. Basen är Dalasinfoniettan, Dalarnas egen symfoniorkester. Vi vill bjuda på en fest med värme, gemenskap och glädje där man får med sig något unikt, en inspiration och upplevelse som vi till vardags inte bjuds på. Vi vill sätta Ovansiljan på kartan musikaliskt. Vi vill samtidigt ge Dalarnas musicerande ungdomar en källa till inspiration.

 

Konstnärlig ledare för Vinterfest är den Isländske pianisten Víkingur Ólafsson. Víkingur är en oerhört skicklig pianist med en helt egen konstnärlig personlighet som tagit världen med storm, inte minst genom hans succédebum 2016 vid Deutche Grammofon med inspelningarna av Philip Glass Etudes. Han är öppen och utåtriktad, idérik och möjlighetsinriktad och har ett gränsöverskridande perspektiv på musik samt inte minst viktigt, ett stort intresse av att använda moderna grepp inom kommunikationen för att hålla sin publik nära och uppdaterad.

 

Víkingur har efter sina internationella succéer bjudits in till världens stora konserthus och samarbetar återkommande med världsartister. Víkingur är också involverad i en rad intressanta projekt som visar på otrolig kreativitet och förmåga att utmana; Reykjavik Midsummer Music, Útúrdúr (Out-of-tune); ett 10 episoder långt tv-program för Isländska statstelevisionen och det egna skivbolaget Dirrindí.

 

Inte mindre än tre gånger har han vunnit priset för Årets Musiker på Icelandic Music Awards och hans tredje skiva Winterreise tog hem priset för Årets skiva 2012.