VÍKINGUR ÓLAFSSON - KONSTNÄRLIG LEDARE
Vikingur_Olafsson_433A2660_01-©-Ari-Magg

``Born to play piano`` - New York Sun

``Breathtakingly brilliant pianist`` - Gramophone

``Iceland's Glenn Gould`` - The New York Times

Isländske pianisten Víkingur Ólafsson besitter en sällsynt kombination av passionerad musikalitet, explosiv virtuositet och intellektuell nyfikenhet och har vunnit alla stora priser i sitt hemland, varav fyra Musician of the Year på Icelandic Music Awards samt The Icelandic Optimism Prize. Víkingur släppte i september 2018 sitt nya album, det andra i ordningen, vid Deutsche Grammophon, innehållandes eklektisk utvalda verk av Johann Sebastian Bachs pianoverk. Süddeutsche Zeitung tycker att det nya albumet är “…inspirerat på ett sätt som får Bach att framstå som mer mänsklig än vi hört på länge”.

 

Det nya albumet är det andra i ordningen efter Víkingurs succédebut vid Deutsche Grammophon 2016 med inspelningen av Philip Glass Etudes.

 

Under säsongen 2018-19 kommer Ólafsson att återvända till LA Philharmonics för Beethovens andra konsert tillsammans med Thomas Adés på Hollywood Bowl. Han kommer också att spela vid säsongspremiären för Göteborgs symfoniorkester. Säsongen består även av framträdanden med Orchestre Philharmonique de Radio France, Sveriges Radios symfoniorkester, Minnesota Orchestra och Orchestre National de Lille. Utöver många andra uppdrag kommer Ólafsson också att spela återkommande i Japan, USA och Europa, bland annat i Royal Albert Hall i London, Suntory Hall i Tokyo och Palau de la Música i Barcelona.

 

Sedan februari 2016 är Víkingur konstnärlig ledare för Vinterfest, samtidigt som han fortsätter i samma roll för den prisbelönta Reykjavík Midsommar Music som han själv grundade 2012.